Weer een schitterende Swim Cup dag

14
apr

Een van de hoogtepunten van deze derde finalemiddag (zaterdag 14 april)  was opnieuw de verbetering van het Nederlands record op de 50 meter rug door onze Eiffel Swimmers NZE Bastiaan Lijesen. Hij kreeg de overwinning echter niet cadeau. De Braziliaan Guilherme Guido had een bliksemstart en pas op de laatste tien meter boog Lijesen de achterstand om in een voorsprong die hem bracht naar 24.79 waarmee hij 0,07 sneller was dan het Nederlands record dat hij in de ochtend zwom. Nick Driebergen legde beslag op de derde plaats met 25.20. 

Spanning rondom de 4 x 200 m. estafetteploeg

Het kwartet dames dat zondagmiddag mag gaan proberen om 8.02.40 (of sneller) op de klokken te zetten bestaat uit Wendy van der ZandenRieneke Terink, Andrea Kneppers en Saskia de Jonge. De dames vochten een verbeten strijd uit met Elise Bouwens, Esmee Vermeulen en Lieke Verouden. Het was ´nieuwbakken´ olympiaganger Saskia de Jonge die de strijd hard opende en op de eerste honderd meter een kleine voorsprong nam, maar dat op de tweede helft bijna moest bekopen. Het was uiteindelijk Wendy van der Zanden die het snelste was met 2.00.44 gevolgd door Rieneke Terink (2.00.60) en Andrea Kneppers (2.00.62). Saskia de Jonge kon in de laatste meters Elise Bouwens (2.01.55) en Esmee Vermeulen (2.01.56) net van zich afhouden en legde met 2.01.42 beslag op die o zo belangrijke vierde plaats. Tellen we de vier individuele tijden van de vier dames bij elkaar op dan komen we tot 8.03.08 en dat is slechts 0.68 boven de 8.02.40. Met het voordeel van de overnames is het dus niet ondenkbaar dat de Olympische zwemploeg morgen met drie personen zal worden uitgebreid.

Sterke 200 vrij onze Dion Dreesens 

Opnieuw was het onze Eiffel Swimmer NZE Dion Dreesens die de show stal op de 200 meter vrij. Net als vanochtend probeerde Dion in een ultieme poging om een Olympisch ticket te bemachtigen. Opnieuw was er een nieuw persoonlijk record maar ook opnieuw was het net niet genoeg. Opgejaagd door Sebastiaan Verschuren probeerde Dion  de laatste meters nog te versnellen en dat bracht hem tot 1.47.61 en dat is ´slechts´ 0,21 boven de Olympische limiet. Cadeaus worden er in de topsport niet weggeven dat merkte Dion vanmiddag ook, want in de laatste meter werd hij nog voorbij gezwommen door Verschuren die de wedstrijd won in 1.47.38, maar misschien tovert bondscoach Jacco Verhaeren nog een mooi cadeau uit zijn swimcap! 

Kyle Stolk zorgde vanochtend al voor een daverende verrassing door twee jeugd records van Pieter van den Hoogenband te verbeteren en dat hij in de finale nog eens over door zowel het NR 16 jaar als het juniorenrecord aan te scherpen tot 1.51.76.

Ranomi Kromowidjojo stelde in de halve finale bij de dames haar kandidatuur voor de overwinning morgen. Zij verbeterde haar ochtendtijd naar 24.14 op de voet gevolgd door Marleen Veldhuis (24.33) en Inge Dekker (24.57). Sarah Sjostrom, niet echt een sprintster kwam tot 24.63 en bleef daarmee wel Hinkelien Schreuder voor die 25.07 liet noteren.

Halve finales 50 vrij met EK-limiet voor  Eiffel Swimmers PSV Jasper van Mierlo

Bij de mannen was het net als vanochtend de Braziliaan Bruno Fratus die als snelste uit het water kwam en slechts een honderdste langzamer was 22.00. Stefan Nystrand verbeterde zijn 22.44 naar 22.19 en Jasper van Mierlo zwom een nieuw persoonlijk record 22.44 en met deze tijd zwom hij net onder de richttijd voor de limiet van de EK in Debrecen. 

De 50 meter rugslag bij de dames kende twee winnaressen. Maaike de Waard evenaarde met 29.44 haar tijd uit de ochtendsessie en Annemarie Worst tikte exact in dezelfde tijd aan. Esmee Bos verbeterde zich naar 29.52. 

Inge Dekker behaalde vanochtend al de Olympische limiet met 58.22 en meldde zich af voor de finale die daardoor een eenvoudige prooi werd voor Sarah Sjostrom. 58.08 was de winnende tijd voor de lange ranke Zweedse die de bloemen kreeg uitgereikt door oud Olympisch en wereldkampioene Ada Kok.

Bij de mannen gingen de bloemen en de kussen van Ada Kok naar Joeri Verlinden die een prachtige 52.07 zwom, een tijd die slechts 0,25 boven zijn Nederlands record ligt.

Bron: Zwemkroniek