Wereldtijd en teleurstelling!

16
apr

Het verschil tussen winst en verlies is vaak flinterdun. Dat toonde de laatste finalemiddag (zondagmiddag) tijdens de Swim Cup Eindhoven nog weer eens haarfijn aan. De vreugde over de wereldtijd van Ranomi Kromowidjojo op de 50 vrij was nog maar net gaan liggen toen er een groot ‘ooohhhhhh’ door het zwemstadion galmde. Opnieuw was het een estafetteploeg weer niet gelukt om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Was het vier jaar geleden de mannenploeg die een tiende te kort kwam op de viermaal 200 vrij vanmiddag was het de vrouwenestafette die 0,09 te kort kwam.

Wereldtijd op 50 vrij voor Ranomi Kromowidjojo

Sinds vrijdag was zij al de snelste vrouw op de 100 meter vrij in een textielpak, sinds vanmiddag is Ranomi Kromowidjojo dat ook op de 50 meter. In een fel gevecht met Marleen Veldhuis en Inge Dekker kwam zij tot een formidabele 24.10. Naast het behalen van de winst stond deze finale ook in het teken van de strijd om dat fel begeerde tweede olympische startbewijs op deze sprintafstand. Marleen Veldhuis verbeterde haar tijd opnieuw naar 24.32 en bleef daarmee concurrente Inge Dekker voor, die genoegen moest nemen met een derde plaats in 24.64. Hinkelien Schreuder verbeterde haar tijd naar 25.29 waarmee zij opschuift naar de vierde plaats.

De 50 meter finale bij de heren kon voor Jasper van Mierlo van Eiffel Swimmers PSV bij voorbaat al niet meer stuk. Hij zwom in de halve finale een nieuw persoonlijk record en bleef daarmee binnen de EK-limiet in Debrecen. De bij Patrick Pearson trainende Van Mierlo stond ook in deze finale zijn mannetje al had hij, net als Stefan Nystrand en Sergey Fesikov, geen antwoord op het enorme sprintgeweld van de Braziliaan Bruno Fratus die met 21.87 de enige van het veld was die onder de 22 seconden zwom.

Bij de dames was het onze Sharon van Rouwendaal die met 2.10.14 de overwinning voor zich opeiste. Achter haar ontspon zich een felle strijd tussen twee aanstormende rugslagtalenten Kira Toussaint en Annemarie Worst. De laatste klopte haar concurrente op de laatste meters met een tijd van 2.12.83 waar Toussaint bleef steken op 2.13.02. De tijd van Annemarie Worst is slechts 0,58 verwijderd van de limiet voor de EK in Debrecen.

Teleurstelling 4 x 200 m. vrij

De vier maal 200 meter estafetteploeg moest het klapstuk worden van vier dagen Swimcup. Om in ieder geval een kans te maken op deelname moest er een tijd gezwommen worden sneller dan 8.02.30. Wendy van der Zanden moest als startzwemster direct de toon zetten en deed dat met 2.00.74, enkele tienden boven haar pr van zaterdag. Andrea Kneppers volgde met 2.00.82, eveneens iets boven haar pr. Daarna zette Rieneke Terink de versnelling een tandje hoger zette en klokte een tijd van 1.59.61.

Saskia de Jonge mocht het karwei klaren, maar in alle euforie ging zij iets te snel van start en moest dat vooral in de laatste 25 meter bekopen. Met 2.01.22 kwam er een eindtijd van 8.02.39 op het scorebord en daarmee kwam de ploeg net negen honderdste te kort.

Ongelooflijk spijtig voor de vier zwemsters. Topsport is hard en zeker de klok.

En zo werd de voor de achtste keer georganiseerde Swim Cup Eindhoven met een lach en een traan afgesloten.

 

Bron: Zwemkroniek